NixKonzept

NixKonzept

Ebola már az Alpokban?

2014. augusztus 18. - aki valaki

48 éves brit nő az alpesi házában halt meg miután visszatért Nigériából. Az orvosok szerint vírus ölte meg, nincs kizárva az Ebola, bár nem valószínű. Mintát küldtek egy hamburgi központban, hogy kiderítsék halála okát.

Közben egy Nigériából Indiába tartó nő halt meg Abu Dhabiban a reptéren. Ebola gyanús tüneteket észleltek a rákos nőnél. Nigériában már biztosan van 12 ebolás, melyből 5 felépült. Még 189 ember van megfigyelés alatt Lagosban.

Ha Nigériában és Indiában elterjedne az Ebola az már komoly nemzetközi kockázatot jelentene több okból is:
 - sűrű lakosság és óriási metropoliszok (az eddig érintett nyugat-afrikai országok kis, néhány milliós, lakossággal rendelkeznek)
 - tényleg a világ vérkeringésébe kerülne ezzel az Ebola
 - ideálisak az Ebola terjedésének, mivel alacsony higiéniai állapotok uralkodnak (utcán pisilés, kakálás) és elég nagy a káosz is (lásd Nigériában sztrájkoló orvosok)

Mennyire komoly eddig a helyzet?

A WHO és Világbank együttesen plusz 300 millió dollárt (kb. 70 milliárd forintot) forrást ad a járvány megállítására. Összehasonlításképp Libéria büdzséje kb. 560 millió dollár. Már több mint ezer ember halt meg biztosan a vírustól, de ez jelentős alulbecslés lehet. Emellett óriási pusztítást okozott a gazdaságban és az összeomlott egészségügyi háló miatt még több áldozata van a járványnak. A becslések szerint még akár fél évig is eltarhat a járvány, ami alatt bármi történhet és természetesen a vírus mutálódása sincs kizárva, ami végzetes következményekkel járna.

Egyébként itt van egy baromi jó Foreign Policy cikk az Eboláról, 'Közel se félsz eléggé az Ebolától' címen.

Érdekesség, hogy most lett vége a brit Channel 4 Utopia című sorozatának második évadjának, mely sztori lényege, hogy az emberi túlnépesedést egy vírussal akarják megakadályozni. A sorozatot csak ajánlani tudom, itt van egy kis ízelítő: 

(források: Daily Mail és SABC)

A bejegyzés trackback címe:

https://nixkonzept.blog.hu/api/trackback/id/tr416615473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása